Виена е известна не само с императорските си дворци, но

...
 Виена е известна не само с императорските си дворци, но
Коментари Харесай

Виена - шампион по социални жилища в Европа

 Виена е известна освен с императорските си дворци, само че и със обществените си жилища. Австрийската столица пази модел на налични жилища, който я трансформира в изключение в Европа. Каква е рецептата? Силна интервенция на държавните управляващи на наемния пазар, написа Франс прес.„ Фактът, че пазарът ни не е напълно в частни ръце поражда възходящ интерес “, споделя Карин Рамзер, шеф на компанията Wiener Wohnen, която има съществена роля в политиката за обезпечаване на общински жилища.
 

По данни на общината към 60% от жителите на Виена населяват апартамент с таван на наема, който е благосъстоятелност на града или на организации, защитаващи публичния интерес. В резултат на това във Виена, където 80% от жителите населяват жилище чартърен, междинният наем е 9,6 евро на кв. м по отношение на над 26 евро в Париж или Лондон, над 17 евро в Копенхаген или Барселона и13 евро в Прага по данни на Deloitte.

Изкривяване на конкуренцията
 
В града има 220 хиляди общински жилища (25% от жилищния фонд), към които се прибавят 200 хиляди жилища, построени от бизнесмени, които се ангажират да предложат умерени наеми в подмяна на финансова помощ. Но даването на тези жилища съвсем до живот е спорно. След като се настани, един наемател може на процедура да остане в жилището без значение от смяната в приходите му и даже има опция да трансферира контракта за наем на свои близки.

Това предписание, което беше подложено на критика преди няколко години от Европейската комисия поради деформиране на конкуренцията в ущърб на частния бранш, дава опция на разнородни групи хора да живеят в града, твърди общината. Но постигането на равновесие е сложна задача в град, който е повишен със 100 хиляди поданици за три години и където жилищната благосъстоятелност се усилва.

В частния бранш наемите са нарастнали с 42% сред 2008 и 2016 година, а спекулациите на пазара на земя в града, който претърпява заможен взрив, „ вършат все по-трудно и даже невероятно да се строят жилища с наличен наем “, споделя Карл Вурм от Австрийската федерация на жилищните асоциации с лимитирана облага.

В опит да се оправи с това развиване в края на ноември Виена взе коренно решение – да наложи две трети от жилищата върху най-големите строителни площадки да бъдат субсидирани жилища, чийто наем няма да надвишава 5 евро на кв. м. Дясната съпротива подлага на критика мярката като типична за „ назадничав социализъм “, която ще понижи жилищното строителство, вместо да го подтиква. Градът дава обещание нова „ поземлена гражданска война “.
По публикацията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР